De toename van topvrouwen is binnen een kopgroep van bedrijven is nog nooit zo snel gestegen als vorig jaar.

Het gaat om posities bij organisaties die het Charter Talent naar de Top (TndT) hebben ondertekend.

Caroline Princen, voorzitter van de Commissie Monitoring, spreekt van een ‘historische’ stijging.

Gemiddeld zat er bij de aangesloten bedrijven 31 procent vrouwen in de raad van bestuur.

Onder een kopgroep van 275 organisaties is het aantal vrouwen aan de top nog nooit zo snel gestegen als vorig jaar. Gemiddeld zat er bij de bedrijven 31 procent vrouwen in de raad van bestuur.

De bedrijven hebben sinds 2008 het charter van stichting Talent naar de Top ondertekend. Voorzitter Caroline Princen van de commissie die de scores voor deze groep bijhoudt, spreekt van een “historische stijging”.

Voor het tweede jaar op rij halen de aangesloten ondernemingen nu het wettelijk streefcijfer van 30 procent vrouwen in de top.

Onder meer Arcadis en VodafoneZiggo, die het charter hebben ondertekend, zetten zich volgens de commissie sterk in voor topvrouwen.

'Een uitzonderlijke prestatie, die landelijk niet geëvenaard wordt'

Naast 31 procent vrouwen in de RvB zaten er bij de 'Talent naar de Top'-bedrijven ruim 36 procent vrouwen in de raad van commissarissen. Bij de raad van toezicht was dat bijna 40 procent.

Als ook de twee managementlagen direct onder de raad van bestuur worden meegeteld, bedroeg het aandeel vrouwen aan de top 26,7 procent. Eind 2018 stond dat nog op 24,6 procent.

Daarmee waren meer dan de helft van de raden van bestuur en twee derde van de raden van commissarissen van de aangesloten ondernemingen evenwichtig samengesteld, aldus een rapport van de commissie. Van de raden van toezicht van de organisaties is maar liefst 84 procent evenwichtig verdeeld. "Dat is een uitzonderlijke prestatie, die landelijk niet geëvenaard wordt", vindt Princen.

Bij Arcadis is zo'n 36 procent van leidinggevende rollen vervuld door een vrouw. "Dat ging niet vanzelf", aldus directeur Gert Kroon van de advies- en ingenieursorganisatie. Arcadis stelde duidelijke doelen en koppelde daar maatregelen aan. Zo moeten er bij elke vacature van Arcadis vrouwelijke kandidaten zijn, anders gaat een vacature niet door.

VodafoneZiggo laat weten dat 30 procent van zijn bestuurders en directeuren vrouw is. Twee jaar terug was dat nog een kwart, vertelt hoofd personeelszaken Thomas Mulder. Ook bij de telecomprovider zijn er concrete doelstellingen om meer vrouwen in topposities te krijgen. Zo moeten teams die voor minder dan 30 procent uit vrouwen bestaan, elk jaar minimaal één vrouw in dienst nemen.

LEES OOK: De enige zwarte, vrouwelijke CEO in de Fortune 1000 maakte haar management diverser en daardoor veel productiever